De Verwondering: Calliope Tsoupaki

In het programma De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Calliope Tsoupaki is onlangs - voor een periode van twee jaar - uitgeroepen tot componist des vaderlands. Dat is pikant aangezien ze geen Nederlandse van geboorte is. Zelf zegt ze dat ze hier artistiek is geboren en zich zeer verbonden voelt met Nederland.

Eind jaren '80 stuurde ze een brief aan componist Louis Andriessen. Ze ontving tot haar eigen verbazing een uitnodiging om naar Den Haag te komen en ze is nooit meer uit Nederland weg gegaan.

Calliope Tsoupaki is Grieks-orthodox. Haar religiositeit is voor haar een belangrijke bron van inspiratie, zowel in het dagelijks leven als in haar werk als componist. Haar inspirerende tekst is een fragment uit een gebed aan Maria van de heilige Porphyrios. Deze heilige heeft zij zelf twee keer ontmoet: ‘Hij is wonderbaarlijk! Hij kon mensen genezen, was helderziend en hij kon water vinden in de grond.’ Wat Tsoupaki betreft brengt een heilige God dichterbij. Hoewel hij in 1991 is overleden voelt zij zijn aanwezigheid iedere dag.
De Verwondering, zondag 20 januari om 08.25 uur op NPO 2