De Verwondering: Francis van Broekhuizen

In het KRO-NCRV-programma De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Ze is de vrolijke flapuit in populaire televisieprogramma’s als Maestro en All Together Now. Maar sopraan Francis van Broekhuizen heeft ook een andere kant. Op paasmorgen is ze te gast in De Verwondering.

Als kind was ze vanaf haar zevende drie dagen in de week misdienette in het klooster van de Zusters Penitenten van de Eenheid, franciscanessen. Daar beleefde ze de Goede Week en Pasen altijd heel intens. Maar overgave heeft ze pas echt ervaren toen ze als student op het conservatorium in haar tweede jaar mee naar Lourdes ging om zieken te begeleiden.

Van Broekhuizen heeft een heel kinderlijk geloof zegt ze zelf. Daarin zijn schoonheid en muziek belangrijk. God is voor haar een aanwezigheid, te groot om te kunnen bevatten, maar die zich opeens kan openbaren in muziek of in een gesprek of in intimiteit met iemand of in een blik. Eigenlijk zit het goddelijke in alles. Net zoals slechtheid in alles kan zitten. Ze ziet het dan als haar taak om de schoonheid naar voren te halen en díe te accentueren.

De Verwondering, zondag 12 april om 08.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.