De Verwondering: Madelon Bino

Voor het Spielbergproject interviewde Madelon Bino overlevenden van de holocaust en sprak ze met hen over hun oorlogservaringen waarover ze haar eigen ouders - onderduikkinderen - geen vragen durfde te stellen.

Ze was directeur en pastoraal werker van de Liberaal Joodse gemeente in Amsterdam. Nu werkt ze als manager joodse zorg en welzijn voor Beth Shalom, een joods verzorgingshuis in Amsterdam Buitenveldert.

Vanuit haar joodse achtergrond voelde ze een innerlijke motivatie om ‘Leer je buren kennen’ te starten, een project om de relatie tussen joden en niet-joden te verbeteren. Het project bestaat nu tien jaar en nog steeds gaan leerlingen van het nabijgelegen ROC met elkaar en met begeleiders vanuit de LJG in gesprek over hun (voor)oordelen over wat jodendom is en wat joden zijn.

Op Internationale Vrouwendag vertelt Madelon Bino over haar grootmoeder van moederskant die ze als haar rolmodel ziet en blikt ze vooruit naar Poerim, het feest dat gevierd wordt om te gedenken dat koningin Esther het joodse volk van de ondergang redde.

De Verwondering, zondag 8 maart om 08.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.