De Verwondering: Paul Smit

Paul Smit zondag 13 november te gast in De Verwondering. De filosoof en cabaretier studeerde af op de evolutie van het menselijk bewustzijn. Zijn inzicht is dat alles gaat zoals het gaat en niets anders kan zijn dan het is. Controle is in zijn ogen een illusie.

Voor Paul is daarmee een kramp uit zijn bestaan verdwenen, want wie zich kan overgeven aan de loop der dingen, leert te leven bij de dag. Dit betekent overigens niet dat we passief achterover kunnen leunen: volgens Paul is en blijft de mens verantwoordelijk voor wat hij doet. Wel is het piekeren over het waarom verdwenen.
De grote vraag is voor Paul: als wij gewoon gebeuren, wie of welke intelligentie zet ons dan in beweging? Is dat dan God?

In De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver wekelijks een gast uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gast mee in de stilte van de zondag, om met hen toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

De Verwondering, zondag 13 november om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2