De Verwondering: Rebekka de Wit

Theatermaker en schrijver Rebekka de Wit is de gast van presentatrice Annemiek Schrijver in de Verwondering. Binnenkort gaat haar theaterstuk ‘We take it from here’ in première.

Het theaterstuk van De Wit is haar antwoord op een voorstelling van de Oostenrijkse toneelschrijver Peter Handke, waarbij het vooral gaat over schuld en vergeving. Rebekka onderzoekt wat schuld is en wat we eigenlijk bedoelen met vergeving: ‘Het is een voorstelling voor God, voor Peter Handke en voor iedereen die lichtjes gebogen gaat onder een onverklaarbaar en onvermijdelijk schuldgevoel over alles’.

In haar debuutroman ‘We komen nog één wonder tekort’ beschrijft ze haar ervaringen rond de dood van haar moeder, het verdriet en de zoektocht naar de verbinding met de andere gezinsleden. Naar aanleiding van haar roman dacht De Wit veel na over hoe afhankelijk we zijn van elkaar. En dat terwijl er in onze samenleving steeds weer nadruk wordt gegeven aan onafhankelijk zijn. Dat bracht haar tot inzicht dat alles wat wij doen terug te brengen is naar het verlangen naar aanwezigheid.

Wekelijks ontvangt Annemiek Schrijver een gast uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gast mee in de stilte van de zondag, om met hen toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

De Verwondering, zondag 25 september om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2