De Verwondering: Réginald Moreels

Réginald Moreels (1949) werkte als chirurg jarenlang in allerlei oorlogsgebieden over de hele wereld (o.a. Rwanda, Liberia, Irak, Pakistan, voormalig Joegoslavië, Syrië). De laatste jaren is hij veel in Oost-Congo waar hij de enige chirurg is voor een miljoen inwoners.

Moreels was voorzitter van de Belgische tak van Artsen zonder Grenzen en was staatssecretaris en minister van ontwikkelingssamenwerking.

Toen hij in de loop van zijn politieke loopbaan door het ijs zakte, ging hij zeven jaar door een moeilijke periode van psychisch lijden: hij bracht zelf naar buiten dat hij leed aan anorexia nervosa. Maar hij is altijd blijven vechten, ook tegen zichzelf: ‘Je moet nee zeggen tegen dat deel van je persoonlijkheid dat je negatief beïnvloedt, die innerlijke terrorist.’

Voor elke operatie bidt Réginald Moreels het Onze Vader. Eén zinnetje past hij aan: Vergeef ons onze schulden zoals wij tráchten te vergeven: ‘Ik probeer, maar ik durf niet te zeggen dat ik dat spontaan doe. En de laatste zin van het gebed vind ik echt een doordenker: Verlos ons van het kwaad.’

Moreels gelooft niet dat de mens uit zichzelf goed is, daarvoor heeft hij te veel gezien, maar hij gelooft dat de mens goed kan wórden. En dat is volgens hem precies de opdracht en de zin van het leven: gaandeweg een goede natuur opbouwen. Vechten tegen je egoïsme, je angst voor de ander, en je vooroordelen.

De Verwondering, zondag 27 september om 08.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.