De Verwondering: Ruard Ganzevoort

Op nieuwjaarsdag is theoloog en senator van GroenLinks Ruard Ganzevoort te gast in De Verwondering. Hij blikt met Annemiek terug op een bewogen jaar waarin hij een groot verlies leed. Het geeft voor hem eens te meer aan hoe kwetsbaar wij zijn.

Ruard Ganzevoort groeide op in een christelijke traditie, die voor hem begint met het besef dat wij als mens met alles verbonden zijn. Een belangrijk inzicht is voor hem dat wij niet de baas zijn van de wereld, zij is ons gegeven.  De uitdaging van het leven is in zijn ogen om je te kunnen toevertrouwen aan wat je toevallig overkomt. Beweeg mee in plaats van je te verzetten.

Als tekst kiest Ruard het verhaal van Jacob aan de Jabbok, die worstelt met een onbekende (Genesis 32:24-32). De neiging is groot om in die onbekende God te zien, maar is dat wel zo? Ruard heeft daar zo zijn eigen gedachten over.

In De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver wekelijks een gast uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gast mee in de stilte van de zondag, om met hen toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

De Verwondering, zondag 1 januari om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2