De Verwondering: Ruben van Zwieten

Predikant Ruben van Zwieten (35) stampte in het hart van de financiële wereld twee centra voor ontmoeting en inspiratie uit de grond. Dat levert een jaarlijkse omzet van pakweg 1,8 miljoen euro op. Toch heeft deze dominee wel degelijk kritiek op de huidige Hollandse koopmansgeest. De hebzucht van de elite vindt in zijn ogen geen genade. Want als jij gezegend bent met rijkdom, dan deel je daarvan uit.

Ruben van Zwieten is het type van de ‘Macher’, iemand die creëert en daar succesvol in is. Maar als predikant wordt hij ook geconfronteerd met de dood. Van Zwieten wordt regelmatig te hulp geroepen door mensen die ongeneeslijk ziek zijn en niet lang meer te gaan hebben. Hij ziet het als zijn roeping om deze mensen, vaak nog jong, een verhaal aan te reiken dat hun persoonlijke levensverhaal in een groter perspectief zet.

Zelf is Ruben van Zwieten een groot liefhebber van de verhalen uit het Oude Testament. Ook als ze over gewelddadige gebeurtenissen gaan. Hij wordt vooral geraakt door de beweging die uit de verhalen spreekt: “Het principe van sta op, keer terug, ga voort op de weg. Dat is een grote inspiratiebron voor mij, ook op persoonlijk vlak.”
De Verwondering, zondag 3 februari 2019 om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2