KRO-NCRV's De Verwondering: Monique van Strien

In het KRO-NCRV-programma De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Monique van Strien is OK assistent, pedagoog en voorganger bij het Apostolisch Genootschap. Tijdens haar opleiding leerde ze op de Intensive Care een les die haar leven veranderde. Sindsdien doet ze haar uiterste best om te zorgen dat anderen zich door haar gezien voelen. Met Artsen zonder vakantie gaat ze al jaren naar Oost-Congo. Ook daar telt voor haar het zien van de mensen het zwaarst. Ze ziet hoe in ellende alles verdwijnt: ‘Er is daar geen licht, als (para)medicus bén je het licht.’ Ze heeft er veel geleerd, hoeveel mensen kunnen verdragen maar ook hoe de menselijkheid verdwijnt: cassé, c’est ça (kapot, dat is het dan): het zijn daar gevleugelde woorden.

Voor Monique van Strien is geloof een vastberaden vermoeden wat bevestigd wordt in kleine momenten die oplichten. Ze kan de wereld niet redden, ze kan Congo niet redden, maar ze wil binnen dat onvermogen wel iets betekenen als ze zich verbindt in ecologie, in samenleven, en in de weigering te geloven dat het niet goed komt.

De Verwondering, zondag 6 december om 08.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.