NCRV De Verwondering - aflevering 6: Jan Brokken

In het NCRV-programma De Verwondering ontmoet Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities en maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Aflevering 6 (8 februari): Jan Brokken 
Na een carrière als journalist voor o.a. HP, waarin hij veel reisverslagen en portretten van schrijvers maakte, maakte Jan Brokken naam als schrijver. Vooral zijn laatste boek De Vergelding is zeer succesvol. Sitt boek vertelt het waargebeurde verhaal uit 1944 van een sabotage die leidde tot de dood van een Duitse soldaat en de daarop volgende vergelding door de Duitsers.

Eerder schreef hij al over zijn jeugd als domineeszoon in het Zuidhollandse Rhoon.  Een verre van gemakkelijke tijd. Jan voelde zich een buitenbeentje: in het dorp, omdat hij de zoon van de dominee was, en in het gezin omdat zijn ouders en broers in jappenkampen in Nederlands-Indië hadden gezeten.

Literatuur en muziek hebben bij jan Brokken de plaats van het geloof  ingenomen. Hij zegt: zonder muziek ga ik dood. Als hij schrijft luistert hij altijd naar muziek die past bij de sfeer van het boek waar hij mee bezig is.

Een gesprek over muziek, zondagsrust  en de verhalen en schrijvers die hem inspireren. 

De Verwondering, zondag 8 februari om 08.30 uur bij de NCRV op NPO 2.