Ingelaste uitzending: 2Doc TURN! n.a.v. actuele discussie in de Nederlandse turnwereld

Via de hashtag #dossierturnmisbruik spreken steeds meer Nederlandse turnsters zich uit over hun ervaringen met mishandeling en vernedering van hun coaches tijdens de training. Aanleiding van hun coming out is het interview met turncoach Gerrit Beltman afgelopen zaterdag in het Noordhollands Dagblad waarin hij toegeeft jonge turnsters jarenlang fysiek en mentaal te hebben mishandeld en vernederd. De coach verklaart tegenover de NOS dat de KRO-NCRV documentaire TURN! hem de ogen heeft geopend. 

In het indringende en openhartige 2doc TURN! die de KRO-NCRV voor het eerst uitzond op 7 oktober 2019 en die genomineerd werd voor het Gouden Kalf legt filmmaakster Esther Pardijs de keuzes bloot die zij en andere topsportouders én hun kinderen betalen voor een plaats op het hoogste podium. TURN! was dagenlang trending topic, kijkers reageren geschokt en verontwaardigd. Zo zien we hoe een coach een 11-jarige jongen in een spagaat duwt terwijl de jongen huilend ‘stop-stop’ roept. Na de uitzending tekende de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie met de KNVB een convenant waarin de pedagogische training van coaches verplicht werd gesteld.

Esther Pardijs stak met haar documentaire TURN! haar nek uit door zichzelf en andere ouders te filmen. Ze dacht altijd dat ze niet zo’n type was als ‘die schreeuwende voetbalouders langs de lijn’, maar dat veranderde toen haar zoontje van 9 werd toegelaten tot de KNGU turnselectie. Eenmaal op de tribune bij de Nederlands Kampioenschappen voelde Pardijs net als de anderen competitiedrang, trots, jaloezie en afgunst. ‘Als een ander kind valt, eindigt mijn kind hoger’, dacht ze. Uit verbazing over zichzelf besloot ze haar zoontje Roman en andere ouders en hun kinderen jarenlang met de camera te volgen. 

Over de lastige dubbelrol van regisseur en moeder zijn in de film, zegt Pardijs: ‘Als mijn zoon er even doorheen zat en ik filmde hem, voelde ik me een slechte moeder. Als ik hem niet filmde, maar troostte, voelde ik me een slechte regisseur. Ik moet eerlijk toegeven dat de regisseur in mij het vaker won. Ben ik dan toch zo’n ouder die over de rug van haar kind iets wil bereiken?’

TURN! toont het meedogenloze regime waaraan topsportkinderen zich moeten onderwerpen en de worstelingen en dilemma’s van hun ouders. Iedereen wil het beste voor zijn kind, maar in de praktijk is het lastig een grens aan te geven tussen de behoeften van het kind en de ambitie van de volwassene.

TURN! is geproduceerd door Conijn Film is samenwerking met KRO-NCRV en werd mogelijk gemaakt met steun van het NPO-fonds en het Fentener van Vlissingen Fonds.

TURN! woensdag 29 juli om 23:05 uur op NPO2