Kleine mensen, grote dromen: Aflevering 2 - Groeipijnen

dIn deze tweede aflevering: de ‘groeipijnen’ van kinderen met dwerggroei.

Kieran is 14 jaar en 1 meter 42 lang. Maar hij zou veel korter zijn als hij niet acht jaar lang operaties had ondergaan om langere benen te krijgen, iets waar onder kleine mensen controverse over heerst. Zijn moeder Beth wil graag dat haar zoon zich ook aan zijn armen laat opereren, maar Kieran twijfelt. We volgen de tiener bij zijn overwegingen en krijgen te horen wat hij beslist.

De 14-jarige Jess is 1 meter 2 lang. We volgen haar als ze wordt geopereerd aan een enkel die is vergroeid door haar dwerggroei. Helaas is dit niet het enige probleem waarmee ze door haar lengte te maken heeft gekregen. Ze is jaren gepest op school en is daar nog steeds niet overheen.

De 1 meter 30 lange Luke is 30 jaar en van origine een Brit. Hij is met zijn vrouw Naomi naar Nederland verhuisd om een gezin te stichten. Helaas overleed hun eerste kind aan een aan dwerggroei gerelateerde aandoening. Hun tweede kind, Aaliyah, is 15 maanden. Het is onduidelijk of ook zij aan dwerggroei lijdt. We zien hoe het gezin in gesprek gaat met artsen om duidelijkheid te krijgen over de gezondheid van Aaliyah en de gevolgen van eventuele dwerggroei voor haar leven.

Francesca is 1 meter 19 lang. Haar 5-jarige dochter Nevaeh lijdt ook aan dwerggroei. Het leven kan hard zijn voor kinderen met dwerggroei, maar Nevaeh heeft nog een extra probleem: selectief mutisme. Dit betekent bij haar dat ze moeite met praten heeft als er volwassenen bij zijn. We zien hoe Nevaeh haar spanningsproblemen probeert te overwinnen.

Kleine mensen, grote dromen, woensdag 10 juni om 21.50 uur op NPO 3.