KRO-NCRV 2Doc: De Hoofdvrouw

Als Marijke 8 jaar oud is verlaat haar moeder het gezin om zich aan te sluiten bij ‘De Gemeente Gods’, een sekte in Zuid-Holland. Een aantal jaren later wordt haar moeder opgepakt vanwege seksueel misbruik van jonge kinderen. Marijke heeft haar moeder al in 30 jaar niet meer gezien. Ze is inmiddels zelf moeder van 3 kinderen en wil in het reine komen met haar geschiedenis. In De Hoofdvrouw gaat Marijke het gevecht aan met haar getroebleerde verleden.

‘De Gemeente Gods’, de leefgemeenschap onder leiding van de charismatische sekteleider Sipke Vrieswijk was van 1983-1992 gevestigd in een voormalig klooster in Velddriel. Aagje Folkerts, de moeder van Marijke, wordt al snel de ‘hoofdvrouw’, de belangrijkste vrouw in het gevolg van Vrieswijk. In 1997 worden Vrieswijk en Folkerts in Engeland gearresteerd en veroordeeld voor belastingontduiking en seksueel misbruik van minderjarigen. Ze worden veroordeeld tot TBS met dwangverpleging.

De sekte en de rol die haar moeder daarin speelde hebben Marijke’s leven bepaald. Marijke heeft sinds het vertrek van haar moeder geen contact meer met haar gehad. Ze schaamt zich diep voor wat haar moeder heeft gedaan. Er wordt binnen de familie niet over de sekte gesproken, ook niet over Aagje of over de rol die de familieleden hebben gespeeld in de sekte. Wat is er precies gebeurd in Velddriel? Was haar moeder ziek? Gestoord? Een monster of een slachtoffer? Via emotionele ontmoetingen en gesprekken met naaste familieleden en ex-sekteleden probeert Marijke achter de waarheid te komen. In een adembenemende confrontatie met haar moeder probeert ze antwoord te krijgen op haar meest pijnlijke vragen.

De Hoofdvrouw is een hartverscheurende film die de noodzaak laat zien om achter de waarheid te komen.

De Hoofdvrouw is geregisseerd door Hester Overmars, geproduceerd door seriousFilm is samenwerking met KRO-NCRV met steun van het Mediafonds. Hester Overmars maakte o.a. de met het Gouden Kalf bekroonde Verboden Vlucht (2015).

KRO-NCRV 2Doc: De Hoofdvrouw, woensdag 23 mei om 22.55 uur op NPO 2.