KRO-NCRV 2Doc: Drømmeland

De 60-jarige Nils wil niet meer leven in een maatschappij waarin mensen zoals hij zelf zegt: ‘zinloos voortrazen als marmotten in een tredmolen’. Hij verbrandt zijn paspoort en sofinummer en neemt zijn toevlucht in een kleine houten hut in de ruige bergen in Noorwegen. Hij leeft zelfvoorzienend, rijdt paard in blote bast en jaagt op rendieren. Omringd door de stilte en de ruige wildernis wordt hij geconfronteerd met zijn verlangen naar menselijk contact. De behoefte om zijn ervaringen via zijn smartphone te delen met de buitenwereld blijkt onweerstaanbaar.

Joost van der Wiel, de regisseur van Drømmeland herkent het verlangen van Nils naar onafhankelijkheid. Twee jaar geleden bracht dat verlangen hem in een opwelling naar Noorwegen. ‘Ik wilde weg uit de stad. Mijn telefoon verdween onderin mijn tas. Een paar dagen later zat ik op de hoogste berg die ik kon vinden. De uitgestrekte natuur was waanzinnig. Maar na een paar dagen, toen de adrenaline weg zakte, werd ik verrast door een gevoel van leegte. Daar zat ik dan. In mijn eentje. En dus kwam de telefoon toch weer uit de tas. Een beetje onwillig, maar even onbedwingbaar.’

DrØmmeland, de eerste lange documentaire van de regisseur, observeert hoe Nils de balans probeert te vinden tussen het contact met zichzelf, de natuur en de buitenwereld.

Joost van der Wiel: ‘Ik denk dat we nog niet overzien wat constante bereikbaarheid met ons doet en hoe we ermee om moeten gaan. Door Nils te zien worstelen in een situatie die je als de ultieme oplossing zou kunnen zien, wordt het mogelijk na te denken over onze wensen en angsten.’

Drømmeland is geproduceerd door Conijn Film, in samenwerking met KRO-NCRV. De film kwam tot stand met steun van NPO fonds en het Nederlands Filmfonds. De documentaire ging in première tijdens het Movies That Matter Festival 2019.

KRO-NCRV 2Doc: Drømmeland, woensdag 2 oktober, 23.05 uur op NPO 2