KRO-NCRV 2Doc: Jij bent mijn vriend

Een film over vriendschap van de makers van De kinderen van juf Kiet

Vriendschap sluiten moet je leren en dat gaat met vallen en opstaan. Regisseurs Petra en Peter Lataster filmen in Jij bent mijn vriend de levendige zesjarige Branche die net met zijn ouders vanuit Macedonië naar Nederland is gekomen en voor het eerst naar school gaat. Hij spreekt de taal niet en kent niemand. Een vriend vinden blijkt niet zo eenvoudig te zijn.

Als Branche de eerste dag naar zijn nieuwe school moet, wil hij zijn bed niet uitkomen. School is eng, want hij kent niemand in zijn klas en hij is de enige die Macedonisch spreekt. Branche doet vertwijfeld pogingen om een vriend te vinden tussen de kinderen in de klas van juf Kiet. Hij bouwt samen met de Syrische Ayham huizen van blokken en ondanks alle taalbarrières groeit er een vriendschap tussen de jongens. Tot Ayham op een dag niet meer op school verschijnt. Deze ervaring is voor Branche een enorme klap die hij maar moeizaam het hoofd weet te bieden en hij rouwt om zijn vriend.

Wanneer twee maanden later de Syrische broers Maksem en Jorj in de klas komen, ziet Branche in Maksem een nieuwe kans om vriendschap te sluiten. Eerst wil het angstige jongetje nog niets weten van toenaderingspogingen, maar met liefde en geduld lukt het Branche toch om het vertrouwen van Maksem te winnen. Eindelijk voelt Branche zich thuis in zijn klas.

Dan moet hij opnieuw beginnen als hij naar groep 5 gaat van meester Wout: een klas waar kinderen in zitten die al hun hele leven Nederlands spreken. Zijn vermogen om vriendjes te maken wordt opnieuw op de proef gesteld. Lukt het Branche om in deze nieuwe omgeving zijn weg te vinden?

Jij bent mijn vriend is een hartverwarmende documentaire, van de makers van De kinderen van juf Kiet, over het belang en de kracht van vriendschap. Petra en Peter Lataster filmden in hun kenmerkende observerende stijl – zonder commentaar of interviews en vanuit het perspectief van de kinderen. Jij bent mijn vriend gaat over de hunkering van ieder mens naar een liefdevolle en veilige omgeving.

Jij bent mijn vriend is geproduceerd door L&F Producties in samenwerking met KRO-NCRV. De film kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds en het NPO-fonds.

KRO-NCRV 2Doc: Jij bent mijn vriend, maandag 3 juni, 20.25 uur op NPO 2. 

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880