Teledoc: ‘Het mysterie van de melkrobots’

Johan van Rijthoven is een Brabantse boer die net zoals zijn voorouders graag een gezond melkveehoudersbedrijf wil overdragen aan zijn kinderen. Om de melkproductie te verhogen, schaft hij een aantal melkrobots aan. Na een goed lijkende start beginnen echter de problemen. De robots functioneren niet, de koeien willen er om mysterieuze redenen niet meer in en de melkproductie loopt zo hard terug dat het bedrijf met de ondergang wordt bedreigd.

Filmmaker Vuk Janić volgt Johan en zijn familie in hun strijd tegen de ‘grootmachten’ die hen de melkrobots hebben geleverd. De Van Rijthovens dagen de multinational en de lokale dealer voor de rechter. Zal het hen lukken gecompenseerd te worden voor de geleden schade?

De strijd om gerechtigheid confronteert Johan niet alleen met de cynische machinaties van het hedendaagse landbouwbeleid, maar ook met zichzelf en zijn directe omgeving. Bovendien kampt hij met onbeheersbare krachten op zijn erf, die onder leiding van ‘energetisch manager’ Stef Freriks in goede banen moeten worden geleid.

Het mysterie van de melkrobots is een modern boerendrama dat op unieke wijze inzicht geeft in de strijd om overleving die vele boeren in Nederland en Europa dagelijks voeren.

 

Het mysterie van de melkrobots, een uitzending van KRO-NCRV en EO op maandag 4 juni 20.25 uur bij NPO2.

De Teledoc Het mysterie van de melkrobots is een coproductie van producent DOXY, KRO-NCRV en EO, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds. Regie: Vuk Janić (Het laatste Joegoslavische elftal, De man met honderd kinderen). Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een groot publiek.

Contact
Voor een zichtlink en/of een interview met regisseur Vuk Janić kunt u contact opnemen met Sophie de Haas of Trix van Alphen.
tel: 020 612 7000
e-mail: sophie@publicy.nl trix@publicy.nl