FC De Helden: bijzondere voetballers aan de aftrap van de G-voetbalcompetitie

In het KRO-NCRV programma FC De Helden laat Klaas van Kruistum zien dat spelen bij een profvoetbalclub voor iedereen toegankelijk is én moet zijn. Heel veel jongens en steeds meer meisjes dromen immers van een professionele voetbalcarrière. In het programma volgt Klaas een aantal jonge sporters met een beperking die deze droom willen verwezenlijken.

In FC De Helden neemt Klaas ons mee naar de opstart van de Bijzondere Eredivisie. Dit is de allereerste Eredivisie competitie ter wereld waarin kinderen meespelen met een geestelijke en/of een lichamelijke beperking. De jonge voetballers worden gescout en getraind door 10 Nederlandse profclubs die een G-team afvaardigen. Dankzij dit initiatief van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, ondersteund door de VriendenLoterij, kan een voetbaldroom vanaf nu ook uitkomen voor deze kinderen.

In de 6-delige KRO-NCRV serie volgt presentator Klaas de scouting van de teams, het trainen, de eerste wedstrijden en alles wat er tijdens de aanloop naar de Eredivisie voor de voetballers bij komt kijken. In het hartverwarmende FC De Helden zie je niet alleen de liefde voor voetbal, maar ook de drempels die de kinderen en hun ouders hebben moeten nemen om hier te kunnen staan.

Klaas van Kruistum: "Dat voetbal emotie is wist ik, maar in deze Bijzondere Eredivisie wordt dat wel heel erg tastbaar. Toptrainers, bijzondere ouders maar vooral weergaloze voetballers die zich niet laten beperken!”

Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken: “Ik ben trots op al die clubs uit het betaalde voetbal die hieraan meewerken. Zij nemen de inclusieve samenleving serieus en geven zo kansen aan voetbaltalenten met een beperking. Het is fantastisch dat zij nu vol vuur kunnen voetballen in het shirt van hun eigen favoriete eredivisieclub.”

Over KRO-NCRV
Wij willen met onze bevlogen en optimistische programma’s de samenleving prikkelen en inspireren om meer naar elkaar om te kijken. Wij geloven in een liefdevolle samenleving waarin plek is voor iedereen. Een samenleving die draait om iets minder ‘mij’, en iets meer ‘wij’. 

FC De Helden, vanaf 28 november om 22.15 uur op NPO 1.