Haar naam was Sarah

Op zaterdag 11 juli zendt de NCRV op NPO 2 de indrukwekkende speelfilm Haar naam was Sarah uit, naar het gelijknamige boek van Tatiana de Rosnay. In de film, onder regie van Gilles Paquet-Brenner, spelen onder anderen Kristin Scott Thomas (Julia Jarmond), Frederic Pierrot (haar man Bertrand) en Melusine Mayance (Sarah Starzynski). Kristin Scott Thomas won voor haar rol in 2011 een César.

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d'Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong.

Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs (Kristin Scott Thomas), de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia, een inktzwarte bladzijde in de Franse geschiedenis. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar eigen schoonfamilie. Haar echtgenoot probeert haar ervan te weerhouden zich met deze geschiedenis te bemoeien, maar Julia besluit desondanks het spoor van Sarah te volgen.

Haar naam was Sarah, zaterdag 11 juli 2015, 22.35 uur, NPO 2.