Persbericht
FOOD CIA 5 Maart 1/3

Jimmy wil in IJsland meer te weten komen over skyr: een mysterieus yoghurtproduct dat volledig vetvrij zou zijn, maar toch verrassend romig smaakt. Wat is het precies? Om daar achter te komen gaat hij op het strand de strijd aan met een team IJslandse worstelaars die bij het witte goedje zweren. Om er daarna in de fabriek achter te komen dat deze 'yoghurt' misschien helemaal geen yoghurt is. Kate wil weten of je oesters het hele jaar door kunt eten, of alleen als er een R in de maand zit, zoals ze weleens heeft gehoord. In een oesterkwekerij op Jersey komt ze erachter dat de meeste oesters in Groot-Brittannië steriel zijn, wat onverwachte gevolgen heeft voor de maanden waarin je ze kunt eten. Maar als die oesters zich niet kunnen voortplanten, waar komen ze dan allemaal vandaan? Die vraag wordt beantwoord in een van de productiefste oesterkwekerijen in Frankrijk. Daar ziet ze met welk wetenschappelijk vernuft men ervoor zorgt dat er het hele jaar oesters zijn. Matt verbaast zich over de gedroogde aardbeien in ontbijtgranen. Zijn dat echte aardbeien of slimme surrogaten? En hoe krijgen ze die dan zo klein? Zijn zoektocht voert hem van een gigantische aardbeienkwekerij in Kent naar een hightech-fabriek in Preston, waar hij tot op de bodem uitzoekt welke verrassende technieken hierbij komen kijken.

Food CIA, dinsdag 5 maart om 19.55 uur op NPO 3

 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880