Jan Kooijman presenteert nieuw seizoen Hij is een Zij

Jan Kooijman presenteert vanaf dinsdag 31 januari (21.25 uur op NPO 3) het derde seizoen van het KRO-NCRV programma Hij is een Zij. In Hij is een Zij volgt Jan zeven jonge transgenders tijdens hun transitie. Hij is een Zij laat de lange weg zien vol onbegrip en teleurstelling, maar ook met opluchting en blijdschap omdat ze eindelijk zichzelf zijn.

Dit seizoen maken we kennis met Nick (20). Hij is student, houdt van sporten en uitgaan. Zij studiegenoten weten niet dat hij is geboren als meisje. Nick doet een coming-out omdat hij komende tijd veel afwezig is door de operaties. De 9-jarige Storm is de jongste transgender van dit seizoen. Hij gaat naar school als jongen, maar thuis door het leven als meisje. Elise (27) gaat sinds 2016 als vrouw door het leven. De coming-out veranderde haar leven drastisch. Ze was getrouwd en vader van twee jonge kinderen. Elise mag na lang wachten eindelijk beginnen met hormonen. Davin (27) wacht op zijn voorlopig laatste operatie. Zijn baarmoeder en eierstokken worden verwijderd. Omdat Davin in de toekomst graag kinderen wil, denkt hij er over na zijn eierstokken te laten invriezen. Mik (23) is a-gender, identificeert zich niet als vrouw en niet als man. Dit zorgt voor problemen in het dagelijks leven omdat Mik zich gedwongen voelt te kiezen tussen mannelijk of vrouwelijk. Ook keren Eveline (34) en Loena (19) terug. Beiden bereiden zich voor op de geslachtsveranderende operatie. Waar Loena die ondergaat in Nederland vertrekt Eveline naar Thailand.

Presentator Jan Kooijman: "Ik vind het een eer om in Hij is een Zij te stappen. Met plezier heb ik de eerste twee seizoenen bekeken. Nu ik zelf de gesprekken mag voeren, ben ik nog meer onder de indruk van het doorzettingsvermogen, de openheid en het incasseringsvermogen van mijn gesprekspartners. Zij hebben regelmatig te maken met vooroordelen en tegenslagen. Toch blijven ze positief en gestaag doorwerken naar hun doel: volledig zichzelf worden. Ik voel me bevoorrecht dat ze mij genoeg vertrouwen om mee te mogen kijken tijdens dat traject."

Genderdysforie is geen keuze, het zit van binnen. Jan volgt Eveline, Loena, Nick, Storm, Davin, Mik en Elise in hun zoektocht naar zichzelf.

Hij is een Zij is een productie van Skyhigh TV in samenwerking met KRO-NCRV.

Hij is een Zij, vanaf dinsdag 31 januari om 21.25 uur op NPO 3