Jacobine & de Bijbel: vanaf maandag 12 november - 6 afleveringen

Jacobine & de Bijbel: vanaf maandag 12 november – 6 afleveringen

In november is het 400 jaar geleden dat de Synode van Dordrecht begon en het startsein gegeven werd voor de eerste Bijbelvertaling in het Nederlands. Een revolutie voor het geloof en voor de Nederlandse taal. De NCRV zet vanaf 12 november de Bijbel in het licht in zes afleveringen van Jacobine & de Bijbel: denkers en dichters over het meest gelezen boek van de wereld.

Een serie gesprekken over thema’s uit de Bijbel: God & mens. Schuld & genade. Liefde & haat. Dood & leven. 


Met onder andere: dichter Huub Oosterhuis, theoloog Manuela Kalsky, schrijver Abdelkader Benali, theoloog Frits de Lange, commissaris van de Koning Jaap Smit, schrijver Franca Treur, baptistenpredikant Orlando Bottenbley, politicus Kees van der Staaij en theoloog Ruben van Zwieten.

De Bijbel blijft fascineren. Wereldwijd het best gelezen en meest verkochte boek ooit. Ook in Nederland blijft het boek voor veel mensen een bron van inspiratie. Dat geldt zeker voor NCRV-presentator Jacobine Geel. ‘De Bijbel is zo’n boordevol boek: verhalen, gedichten, gebeden, magie, mysterie. Een schatkist waarvan de bodem nooit in zicht komt.”

Het blijkt een boek te zijn dat nog steeds veel mensen bezig houdt. Wat maakt de Bijbel zo’n speciaal boek? Wie is de God van de Bijbel? Hoe gaan we om met schuld en vergeving? Wat roept het visioen van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde op? Zomaar een paar vragen die in de serie ‘Jacobine & de Bijbel in alle openheid worden besproken.
Jacobine & de Bijbel vanaf maandag 12 november om 23.45 uur bij de NCRV op NPO 2 (hh).

Jacobine & de Bijbel - aflevering 1: de Bijbel – proloog
Jacobine Geel gaat met denkers en dichters in gesprek over het meestgelezen boek ter wereld: de Bijbel. Te gast: schrijver Abdelkader Benali; dichter en theoloog Huub Oosterhuis, Baptistenvoorganger Orlando Bottenbley, Commissaris van de Koning van Zuid-Holland Jaap Smit en oprichter van Happinez Inez van Oord.
Jacobine & de Bijbel, maandag 12 november om 23.45 uur op NPO 2.

Jacobine & de Bijbel - aflevering 2: God is mens geworden
Wie is de God van de Bijbel? En welke rol speelt Jezus? Jacobine Geel spreekt met denkers en dichters over de regel: 'God is mens geworden'. In deze uitzending onder andere theoloog/ethicus Frits de Lange, schrijver Abdelkader Benali, theoloog Ruben van Zwieten en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij.
Jacobine & de Bijbel, dinsdag 13 november om 23.45 uur op NPO 2.

Jacobine & de Bijbel - aflevering 3: Vergeef ons onze schulden
Hoe gaan we om met schuld en vergeving? En wat zegt de Bijbel ons daarover? Jacobine Geel spreekt met denkers en dichters over de regel: 'Vergeef ons onze schulden'. In deze uitzending onder andere: Baptisten-voorganger Orlando Bottenbley, theoloog Manuela Kalsky en schrijver Franca Treur.
Jacobine & de Bijbel, maandag 26 november om 23.45 uur op NPO 2.

Jacobine & de Bijbel - aflevering 4: Heb je naaste lief
Wat zegt de Bijbel over liefde? Jacobine Geel spreekt met denkers en dichters over de regel: 'Heb je naaste lief als jezelf'. In deze uitzending onder andere: oud-Kinderombudsman Marc Dullaert, theoloog/ondernemer Ruben van Zwieten en dichter Huub Oosterhuis.
Jacobine & de Bijbel, dinsdag 27 november om 23.45 uur op NPO 2.

Jacobine & de Bijbel - aflevering 5: Inleven en in sterven
Heeft de dood het laatste woord? Of bestaat de hemel? Jacobine Geel spreekt met denkers en dichters over de regel 'in leven en in sterven'. In deze uitzending onder andere: theoloog/ethicus Frits de Lange, commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit en schrijver Franca Treur.
Jacobine & de Bijbel, maandag 3 december om 23.45 uur op NPO 2.

Jacobine & de Bijbel - aflevering 6: Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde
Wat roept het visioen van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde op? Jacobine Geel spreekt hierover met denkers en dichters. In deze uitzending onder andere: dichter/theoloog Huub Oosterhuis, Baptisten-voorganger Orlando Bottenbley en theoloog Manuela Kalsky.
Jacobine & de Bijbel, dinsdag 4 december om 23.45 uur op NPO 2.