#jesuisdepri: Aflevering 2 - De weg naar herstel

In deze aflevering zien we de vijf jongeren vechten om uit hun depressie te komen. Want wanneer zoek je hulp, wat voor behandelingen zijn er allemaal en wat kunnen antidepressiva aan het herstel bijdragen?

Voor Eleanor is hardlopen een belangrijk onderdeel in haar strijd tegen depressie. Zij heeft drie depressies achter de rug en de kans op terugval is daardoor zeer groot, na een derde depressie zelfs 90 %.

Bij Jynthe lijkt niets aan te slaan, therapie en medicijnen lijken niets te veranderen aan haar zwaar depressieve en suïcidale toestand. Zij wacht op de uitslag of ze kan starten aan een langdurige interne behandeling. In de tussentijd gaat ze langs bij haar opa en oma met wie ze een goede band heeft om te vertellen dat ze zich nu definitief voor haar studie heeft uitgeschreven.

Maaike zit al over de helft van haar negen maanden durende behandeling. We kijken mee tijdens de groepstherapie in de kliniek en zien haar voorzichtige optimisme.

Elwin is inmiddels al vier jaar depressievrij maar kreeg onlangs met een burn-out te maken waar hij flink van geschrokken is. De symptomen leken namelijk op die van een depressie. Verder vertelt hij over het belang om open te zijn en te praten. Iets wat hij zelf lastig kon tijdens zijn depressie, maar hij zet zich er nu des te meer voor in door onder andere een praatgroep te begeleiden en voorlichting te geven.

Anne laat Jan de plek zien waar ze zich af en toe wel heel gelukkig voelt: de paardenstal. Ze is net begonnen met een nieuwe therapie, maar is nog steeds niet heel optimistisch over de rest van haar leven.

#jesuisdepri maandag 23 april om 21.20 uur op NPO 3.