Vanavond bij Jinek: vier fractievoorzitters over de langverwachte klimaatwet

Het is een historisch akkoord: de klimaatwet die vandaag in de Tweede Kamer wordt gepresenteerd. Nederland verplicht zich de CO2-uitstoot de komende jaren met minimaal 95 procent terug te brengen ten opzichte van 1990. Zeven partijen, goed voor 113 zetels, schaarden zich na maandenlange onderhandelingen achter de doelstellingen. 

De vier coalitiepartijen en drie linkse oppositiepartijen willen met het akkoord duidelijk maken dat het klimaat niet aan partijpolitieke voorkeuren doet. Want door deze wet zijn ook toekomstige kabinetten gebonden aan afspraken die er worden gemaakt over het klimaat. 

Over de vraag hoe deze wet tot stand is gekomen en hoe het de levens van Nederlanders gaat beïnvloeden schuiven vanavond vier fractievoorzitters aan: Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) namens de coalitie en Jesse Klaver (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PvdA) namens de oppositie. 

Ook in deze uitzending een gesprek met topzeilers Carolijn Brouwer en Annemieke Bes over hun deelname aan de meest spectaculaire zeilrace ter wereld: de Volvo Ocean Race. Negen maanden lang raceten zeven zeilboten over alle wereldzeeën. Dit weekend schreef Carolijn Brouwer geschiedenis door als eerste vrouw ooit de race te winnen. Vanavond vertelt zij samen met deelnemer Annemieke Bes over de ontberingen, het afzien en de mooiste momenten op zee.

Vanavond bij Jinek rond 22.45 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.