Uitgewerkt interview Joris Linssen over tiende seizoen Joris’ Kerstboom

Hierbij een uitgewerkt vraag/antwoord met Joris Linssen ter gelegenheid van het tiende seizoen Joris’ Kerstboom. Vragen en antwoorden zijn vrij te gebruiken, mits er melding wordt gemaakt van het programma dat 14, 15, 16, 18 en 19 december rond 22.30 uur te zien is bij KRO-NCRV op NPO 2. Én op vrijdag 20 december om 21.05 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Je maakt voor de 10e maal Joris’ Kerstboom! Maar wil je toch nog eens kort uitleggen wat het is?
Met Joris’ Kerstboom willen we een nieuwe traditie toevoegen aan kerst. Je komt met een foto van iemand die veel voor je betekent naar onze kerstboom en je hangt die foto in de boom. Daarmee zet je die persoon in het licht. Ik hoop dat mensen dat ook thuis in hun eigen kerstboom gaan doen: Hang er foto’s in van dat jongetje uit de klas van je kind dat naar een andere stad is verhuisd en die iedereen zo mist. Of van die tante uit Marokko. Of van oma, die is overleden, maar aan wie je nog heel vaak denkt.

Joris’ Kerstboom begon alleen in Den Bosch, nu zijn jullie in het hele land. Vanwaar die uitbreiding? En waar zijn jullie allemaal te vinden?We zagen in ’s-Hertogenbosch dat Joris’ Kerstboom echt aan een behoefte voldoet. Door de ontkerkelijking en de individualisering van de samenleving zijn we veel rituelen kwijtgeraakt. En zeker in de kerstperiode missen we dat. Joris’ Kerstboom vult die leegte mooi op. En zo hebben we het steeds verder uitgebreid. Eerst naar drie steden, toen naar zeven en nu staan we echt door het hele land. Van Valkenburg tot Dokkum en van Middelburg tot Arnhem. En ook nog in talloze bibliotheken en basis- en middelbare scholen én bij 31 vestigingen van Resto van Harte door heel Nederland.

Kunnen mensen thuis ook iemand in het licht zetten, vanaf de bank?
Ja, ik hoop dat mensen ook in hun eigen kerstboom foto’s gaan hangen van mensen die veel voor hen betekenen. Je kunt dit jaar vanaf 6 december ook online iemand in het licht zetten via onze website www.joriskerstboom.nl/kaart.

Wat betekent kerst voor jou?
Het is de periode van het jaar waarin ik terugkijk op alle drukte en me met mijn familie en vrienden even terugtrek om echt tijd voor elkaar te hebben. Even de alledaagse drukte loslaten en me weer opladen met mijn mensen.

Heeft het maken van dit programma iets toegevoegd aan de manier waarop je kerst beleeft?  
Joris’ Kerstboom past daar natuurlijk heel goed bij. Het is voor ons als makers ook het laatste programma van het jaar. Langzaam werken we toe naar de kerstdagen en ik merk dat dat het programma ook een extra lading geeft.

 Je maakt Joris’ Kerstboom al voor de tiende maal, hoe houden jullie het programma zo fris?
Het is mooi om te merken dat mensen er echt iets aan hebben. De sfeer rond de boom is zo magisch. Je voelt echt dat iedereen daar is uit liefde voor een ander en dat verbindt mensen. Je ziet ook vreemden, die met elkaar aan de praat raken. Het is een heel intiem, open en warm fenomeen. Het is ook echt een liefdesboom, en geen treurwilg.

Wat is het dat mensen je na zoveel jaar steeds weer weten te ontroeren?
Als mensen uit hun hart spreken over de liefde die ze voor een ander voelen, raakt me dat altijd. Ik beschouw het ook als een eer dat mensen mij in vertrouwen nemen en ik doe alles om dat vertrouwen niet te beschamen.

Welk verhaal uit de afgelopen negen jaar is je het meest bijgebleven?Dat zijn er heel veel, het is geen wedstrijd. Wat ik bijzonder vind, is dat sommige mensen elkaar jaar weer terugkomen. Er zijn aardig wat mensen die zo echt bij de Joris’ Kerstboom-familie zijn gaan horen. In ’s Hertogenbosch is er bijvoorbeeld al negen jaar een mevrouw van Zon, een oudere dame met rollator, die elk jaar een foto in de boom komt hangen en er één maakt met mij. Zij is echt een vriendin van het programma. Prachtig toch!

Wat is je grootste droom voor volgend jaar?
Met ons hele team hopen we dat we Joris’ Kerstboom in nog meer steden kunnen maken en dat deze traditie echt wortel schiet.  

Weten waar en wanneer we opnames maken? Klik dan hier.
Weten op welke locaties er een Joris’ Kerstboom staat in Nederland? Klik dan hier.
De laatste kaarten bestellen voor de Resto VanHarte Joris’ Kerstboomdiners? Klik dan hier.
Wil je ook jouw verhaal delen? Mail dan naar joriskerstboom@kro-ncrv.nl en vertel van wie jij een foto in Joris' Kerstboom wilt hangen. Kijk hier voor alle Joris’ Kerstboom locaties door heel Nederland.

Joris’ Kerstboom heeft dit jaar zes uitzendingen. Op 14, 15, 16, 18 en 19 december worden vijf korte afleveringen uitgezonden rond de klok van 22.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. Én op vrijdag 20 december om 21.05 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.