Keuringsdienst van Waarde: Filet americain

De Keuringsdienst van Waarde heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid, ingrediënten en versheid van filet americain. In deze aflevering (herhaling van donderdag 29 maart 2012) worden de onderzoeksgegevens uit de doeken gedaan. Hieruit blijkt dat 30% van de geteste filet americain meer dan de toegestane hoeveelheid bacteriën bevat. Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat 20% van het product niet alleen uit rundvlees bestaat, maar ook (ten dele) uit varkensvlees. Varkensvlees is niet toegestaan als ingrediënt van filet americain, omdat het een groter risico vormt voor de gezondheid als het rauw wordt gegeten.
 
In de Keuringsdienst van Waarde Filet Americain Test zijn twintig broodjes getest bij TNO. De broodjes filet americain kwamen uit broodjeszaken, cafetaria´s, slagerijen en pompstations uit verschillende delen van het land. Uit de test blijkt dat zes van de twintig broodjes filet americain (30%) een hoeveelheid bacteriën bevatten, diehoger ligt dan de toegestane norm van 1 miljoen bacteriën per gram. Daarnaast blijkt dat vier van de twintig broodjes filet americain (20%) niet alleen uit rundvlees bestaat, maar ook uit varkensvlees. Alleen rauw paard- en rundvlees mag als ingrediënt worden gebruikt voor filet americain.
 
Filet americain. De een trekt er een vies gezicht en bij de ander loopt het water in de mond. Uit een bakje van de slager, bij de supermarkt of het tankstation; we lusten het rauw. Maar wat zit erin en hoe lang is het houdbaar? Keuringsdienst van Waarde zet zijn tanden in filet americain en laat niet meer los.

Keuringsdienst van Waarde, donderdag 23 juni, 20.30 uur op NPO 3 (herhaling van donderdag 29 maart 2012).