Keuringsdienst van Waarde ontdekt fraude met saffraan

Het KRO-NCRV programma Keuringsdienst van Waarde heeft ontdekt dat veel saffraan die wordt verkocht op de markt of in kleine supermarkten geen of aangelengde saffraan is. Volgens onderzoek van voedselfraude instituut RIKILT zijn vier van de acht door het televisieprogramma gekochte samples saffraan zeer slechte of geen saffraan. Die samples zijn sowieso culinair zonder enige waarde.

Saffraan is het duurste kruid in de Nederlandse supermarkt. De prijs kan oplopen tot € 20.000,- per kilo. Dit maakt het kruid zeer gevoelig voor fraude. Reden voor de Keuringsdienst van Waarde om een uitzending aan saffraan te wijden. De makers van het programma hebben saffraan gekocht in Nederland en dit meegenomen naar Iran, de bakermat van het kruid. Daar kreeg de Keuringsdienst van Waarde te horen dat veel van de meegebrachte saffraan iets totaal anders is dan de saffraan die in Iran geoogst wordt. Het zou bijvoorbeeld geverfd maisdraad kunnen zijn, of saffloer, een kruid dat weliswaar lijkt op saffraan, maar slechts € 10,- per kilo kost.

Uit onderzoek blijkt dat vijftig procent van de samples van Keuringsdienst van Waarde, die zijn getest door voedselfraude instituut RIKILT, vallen in de zogenaamde categorie III (de laagste kwaliteit) of zelfs daarbuiten.

Keuringsdienst van Waarde: Saffraan, donderdag 9 maart om 20.30 uur op NPO 3