Keuringsdienst van Waarde ontdekt verboden gekleurde tonijn

Keuringsdienst van Waarde heeft ontdekt dat tonijn op grote schaal illegaal wordt behandeld om deze langer zijn roze kleur te laten behouden. Dit vormt een risico voor de volksgezondheid.

Dat blijkt uit de eerste aflevering van het nieuwe seizoen dat donderdag 1 september weer van start gaat. Het programma kocht tweeëndertig samples verse tonijn, in een steekproef onder visboeren, restaurants en groothandels. Elf van de tweeëndertig stukken tonijn bleken, zelfs na elf dagen, in het geheel niet te verkleuren. Niet behandelde samples kleurden in diezelfde tijd donkerpaars tot zwart.

Door de behandeling oogt de tonijn vers, maar is dat in werkelijkheid niet. Het bederfproces van de vis gaat door, maar wordt aan het oog onttrokken. Dat vormt een potentieel risico voor de volksgezondheid. Om deze reden is elke behandeling verboden die ervoor zorgt dat tonijn langer roze blijft dan gebruikelijk, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Consumenten associëren een roze kleur met verse tonijn. Daarom is het aantrekkelijk voor vishandelaren om tonijn te behandelen zodat verkleuring niet of later optreedt.

De aflevering van Keuringsdienst van Waarde over tonijn is te zien op donderdag 1 september om 20.30 uur op NPO 3.