Keuringsdienst van Waarde ontdekt verborgen suiker in producten

Keuringsdienst van Waarde (KRO-NCRV) stuit in de uitzending van vanavond op het bestaan van een suikersiroop, welke wordt gewonnen uit fruit. In een industrieel proces wordt fruit, zoals appels, druiven en ananas, van alle geur, kleur en smaak ontdaan zodat alleen de suikers uit het fruit overblijven. Deze suikersiroop wordt gebruikt om producten zoeter te maken, zonder dat er suiker op het etiket wordt gedeclareerd.

De industriële benaming voor deze vorm van suiker is gedeïoniseerd sapconcentraat. Maar Keuringsdienst van Waarde heeft geen enkel Nederlands product gevonden waarop deze benaming op het etiket terug te vinden is. De toegevoegde suikers kunnen onder meer als fruitconcentraat, sapconcentraat of fruitextract worden vermeld. Voor de consument is het dan niet duidelijk of het product gedeïoniseerd is of niet. Voor producenten is het gebruik van gedeïoniseerd sapconcentraat interessant omdat de declaratie sapconcentraat of fruitextract in de ogen van de consument natuurlijker en gezonder oogt dan normale suiker.

Gedeïoniseerd sapconcentraat kan worden gebruikt in verschillende producten zoals jam, dranken, ontbijtrepen en babyvoeding. Maar het is onduidelijk in welke producten het zit. Navraag bij verschillende producenten leverde alleen van supermarkt Jumbo een antwoord op. In Jumbo’s baby fruithapjes wordt deels gebruik gemaakt van gedeïoniseerd sapconcentraat. Op de ingrediëntenlijst wordt dit niet als suiker gedeclareerd, maar als sap uit druivenconcentraat.

Keuringsdienst van Waarde, donderdag 17 januari om 20:25 uur op NPO 3.