Keuringsdienst van Waarde: Pangasius visfilets ook na nieuwe wetgeving nog vaak volgestopt met water

Het KRO-NCRV programma Keuringsdienst van Waarde heeft ontdekt dat pangasius filets uit Nederlandse winkels en supermarkten vaak vol toegevoegd water zitten. Dit is gebleken uit een laboratoriumanalyse in opdracht van het programma dat wordt uitgezonden op donderdag 19 november (20.25 uur, NPO 3).

Volgens nieuwe etiketteringswetgeving moet op de verpakking aangegeven worden hoeveel procent water in het product zit. Vis geproduceerd voor december 2014 hoefde enkel water als ingrediënt te vermelden, maar niet de exacte hoeveelheid. Volgens de nieuwe regels moet het percentage vis worden vermeld bij de ingrediëntenlijst.

Van de 15 onderzochte samples bevatten 8 producten meer water dan staat gedeclareerd op het etiket. Sommigen producten bevatten zelfs rond de 30 of 40 procent toegevoegd water. Dat water is toegevoegd aan het visvlees.

Pangasius is een zoetwatervis die hoofdzakelijk gekweekt en verwerkt wordt in Vietnam. Op verzoek van de Europese importeurs kan aan de filets water worden toegevoegd. Daar bestaan verschillende technieken voor. Volgens een visproducent uit Vietnam wordt aan pangasius bestemd voor de Europese markt standaard 30 procent water toegevoegd.

Volgens producenten wordt het water toegevoegd om de smaak te verbeteren, maar bovenal om een goedkoper product te kunnen leveren in een concurrerende markt.

Er zijn twee soorten producten onderzocht: verse en bevroren filets. Verpakkingen uit de diepvries kunnen op twee manieren water bevatten. Als glaceerlaag, om de vis tegen uitdroging te beschermen, en water dat toegevoegd wordt aan het visvlees zelf.

De glaceerlaag was bij alle verpakkingen zwaarder dan het etiket vermeldde. In het meest extreme geval maakte de ijslaag 39 procent uit van het totale gewicht. Dit opgeteld met het water in de filets betekent dat er verpakkingen op de markt zijn die voor meer dan de helft uit water bestaan.


Keuringsdienst van Waarde, donderdag 19 november om 20.25 uur op NPO 3.