Keuringsdienst van Waarde: Zilvervliesrijst

De Keuringsdienst doet weer een vreemde ontdekking in haar boodschappenmandje. Witte rijst die meer vezels bevat dan zilvervliesrijst. Maar we aten die taaie zilvervliesrijst toch juist voor de vezels? Hadden we al die tijd toch beter witte rijst kunnen eten?

Het blijken vooral de biologische merken zilvervliesrijst te zijn die minder vezels bevatten dan de gewone witte rijst uit de supermarkt. Daan gaat langs bij een biologische winkel. De winkelier snapt er niets van. Zilvervliesrijst is gezonder dan witte rijst. En biologische zilvervliesrijst al helemaal. De grote fabrikanten zullen volgens haar wel weer leugens op hun verpakking zetten.

Sofie gaat naar sterrenchef Soenil Bahadoer. Soenil past zijn Hindoestaanse roots vaak toe in de keuken en weet dus als de beste hoe je rijst moet koken. Samen met Sofie maakt hij een heerlijk gezond gerecht met zilvervliesrijst. Want ook hij was in de veronderstelling dat zilvervliesrijst gezonder is dan witte rijst.

Teun gaat naar Lassie voor opheldering. Hun witte rijst bevat de meeste vezels van allemaal. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Door met een andere maat te meten. Elke producent mag zelf zijn voedingswaardetabel samenstellen. Lassie heeft een nieuwe methode gevonden om vezels te meten. En deze methode meet meer vezels dan de methode die andere producenten gebruiken. 

Keuringsdienst van Waarde donderdag 2 november om 20.25 uur op NPO 3.