Klaas Kan Alles: Kan Klaas Alberto Stegeman ontmaskeren?

De missie van deze week is: "Kan Klaas Alberto Stegeman ontmaskeren?" Alberto is tv-presentator en natuurlijk bekend als undercover-journalist. Op een gemaskerd bal in een kasteel is Alberto van plan een beeldje te stelen. Lukt het Klaas om Alberto op tijd te ontmaskeren? Als eerste krijgt Klaas les van Leen van der Plas. Leen is ex-rechercheur en is gespecialiseerd in predictive profiling. Predictive profiling is een techniek om afwijkend gedrag van opvallende personen er snel uit te kunnen pikken. Leen traint jaarlijks tientallen mensen op het signaleren van verdacht gedrag en daar pro-actief naar te handelen.
Vervolgens krijgt Klaas hulp van een computerprogramma dat verdacht gedrag herkent. Tenslotte roept hij de hulp in van Peter Hoekstra. Hij werkt bij het jonge hightechbedrijf 20Face uit Enschede. Hij is vanaf het begin betrokken geweest bij het ontwikkelen van gezichtsherkenning.  Lukt het Klaas met behulp van gezichtsherkennings-software om Alberto Stegeman te ontmaskeren, voordat hij er met het beeldje vandoor gaat?

Klaas gaat een duel aan met hoogspringer Marius Wouters. Marius werd in 2018 derde op het NK hoogspringen. Zijn persoonlijke record staat op 2 meter 11 en hij hoopt dit jaar nog de 2.20 te halen. Daarvoor traint hij zes keer per week op deze baan in Zoetermeer. Klaas traint niet zo veel, maar krijgt hulp van de nieuwste versie van de pogostick. Een pogostick is een springstok die gebruikt wordt om zich met kangoeroeachtige sprongen te verplaatsen. Biff Hutchison is de ontwerper van deze enorme pogostick. Hij heeft het wereldrecord hoogspringen met pogostick op zijn naam zijn staan; 3,35 m. Lukt het Klaas om met deze stok hoger te springen dan een professioneel hoogspringer?

Voor het bijzondere beroep van deze week is Klaas afgereisd naar Tokyo, de hoofdstad van Japan. Toshiji Kawakubo is gids in het Honjo Bosai-kan Life Safety Learning Center. Dit centrum is bedoeld om Japanners te leren om gaan met rampen. Daar hebben ze speciale simulators, zoals de aardbevingssimulator. In Japan gebeuren jaarlijks duizenden aardbevingen, vaak met dodelijk slachtoffers. Aan Klaas de taak om als gids de gasten van het museum te begeleiden bij de aardbevingssimulator.

Klaas Kan Alles zaterdag 17 november om 19.50 uur op NPO Zapp.