Klaas Kan Alles: Kan Klaas de marathon lopen in 2 en een half uur

In het populairwetenschappelijk familieprogramma Klaas Kan Alles draait alles om technologie, wetenschap en slimme gadgets. Presentator Klaas van Kruistum krijgt elke week een aantal spannende opdrachten die hij met behulp van technologie en wetenschap probeert te laten slagen. 

Deze week staat Klaas voor een zware fysieke uitdaging. De missie is: “Kan Klaas net zo snel de marathon lopen als atlete Bo Ummels?”. Bo werd in 2019 Nederlands kampioen op de marathon in Amsterdam. Zij liep de bekende hardloopwedstrijd in een recordtijd van 2 uur, 32 minuten en 34 seconden. Op de atletiekbaan leert Klaas van Bo dat hij 42 kilometer (afstand marathon) gemiddeld 16,6 km/uur moet lopen om zijn missie te halen.

Gelukkig krijgt Klaas hulp uit Amerika. Met een bijzondere gadget, ‘de renfiets’, zou hij theoretisch gezien zijn missie kunnen halen. Samen met professor aerodynamica en windfysicus Bert Blocken van de Technische Universiteit Eindhoven onderzoeken ze in een windtunnel hoe Klaas deze opdracht halen. Lukt het Klaas uiteindelijk om in 2,5 uur 42 kilometer te lopen?

Iedere week daagt Klaas een BN’er uit voor een duel. In deze strijd maken ze gebruik van de coolste gadgets. Deze week neemt hij het op tegen Merel Westrik. Merel is een veelzijdig tv-maker en in het 18e seizoen van ‘Wie is de mol?’, was zij dé mol. In een spannend spionageduel nemen dus twee oud-mollen het tegen elkaar op.

En deze week is Klaas voor 1 dag rechtbanktekenaar. Renée van den Kerkhof is één van de slechts tien mensen in Nederland die dit beroep heeft. In de rechtbank maakt ze tekeningen van verdachten, rechters en advocaten. Haar werk wordt gebruikt bij artikelen en items in kranten en tv-programma’s. Na een korte tekenles krijgt Klaas de taak om in de rechtbank bij een echte zitting een verdachte zo nauwkeurig mogelijk te tekenen. Hij doet dit hypermodern niet op papier, maar op een tablet, met een app die speciaal voor het tekenen is gemaakt. Lijkt zijn tekening op de verdachte?

Klaas Kan Alles, zaterdag 5 december om 19.25 uur bij KRO-NCRV op NPO Zapp.