Klaas Kan Alles seizoen 2, aflevering 7

In het populair-wetenschappelijke familieprogramma ‘Klaas Kan Alles’ draait alles om technologie, wetenschap en slimme gadgets.
Presentator Klaas van Kruistum krijgt elke week een aantal spannende opdrachten die hij met behulp van technologie en wetenschap probeert te laten slagen.

In de zevende aflevering krijgt Klaas de opdracht: “Kan Klaas 150 meter onderwater zwemmen zonder zuurstof?”. Als eerste gaat hij langs bij Jolanda van der Meijden. Zij is zwemlerares en de eerste in Nederland die bijzondere zwemlessen geeft, namelijk: zeemeermin-zwemlessen. Klaas probeert als zeemeerman (met staart!) hoeveel meter hij onderwater kan zwemmen.
Daarna gaat Klaas naar Danny Martherus. Hij is free-diver en kan ruim vijf en halve minuut onder water blijven. Tijdens het NK onderwater zwemmen in 2008 werd hij derde. Hij weet als geen ander hoe hij Klaas kan helpen met deze missie. Maar om de 150 meter te halen moet er een speciale gadget aan te pas komen: de onderwaterscooter. Hij wordt geholpen door Cees den Toom, die al 40 jaar duikt. Naast het fanatiek beoefenen van de duiksport leidt hij ook instructeurs op over de hele wereld. En dan met name het technische duiken, zoals in wrakken en grotten, waarbij de onderwaterscooter veel wordt ingezet.

Verder gaat Klaas een duel aan met dieren-portrettekenaar Renate Verhagen. Klaas heeft hiervoor een speciale gadget: een tekenrobot. Het baasje van hond Bikkel, Ingrid Bakker, bepaalt wie de winnaar wordt van dit duel.

En Klaas is voor 1 dagje boomhuttenbouwer. Het lijkt een jongensdroom, maar een boomhuttenbouwer is een echt beroep. Rob van der Wulp is de eerste die als officiële boomhuttenbouwer in Nederland aan de slag ging. Een cursus in Amerika heeft hem dat geleerd. Al gauw komt Klaas erachter dat het niet alleen een heel tof beroep is, maar ook heel zwaar.

Klaas Kan Alles, zondag 23 oktober om 17.30 uur op NPO Zapp