KRO Kruispunt: Pesten op de werkvloer

Honderdduizenden mensen worden stelselmatig gepest op hun werk. In de helft van de gevallen grijpt de baas niet in of treitert de leidinggevende zelfs mee. Werknemers raken gestresst, depressief of in een isolement. Pesten op de werkvloer is een hardnekkig fenomeen. Maar er rust een groot taboe op. Kruispunt volgt twee gepeste werknemers die hun verhaal durven te vertellen.

“Ik voelde ogen in mijn rug prikken en als ik een kleine fout maakte werd dat opgeblazen. Terwijl er ook twee collega’s waren die het wel voor me opnamen en zeiden dat ik mijn werk goed deed. De rest negeerde me en ik wist dat er over me geroddeld werd. De leidinggevende heeft er niks aan gedaan. Na een paar maanden werd ik er letterlijk ziek van. ”

Vijftiger André Horstink heeft nog geen jaar aan de balie van de gemeente Kampen gewerkt als hij ziek thuis komt te zitten. Hij is voor zijn gevoel letterlijk weggepest. De Landelijke Klachtencommissie stelt hem na grondig onderzoek in zijn gelijk. Maar liefst 51% van het ziekteverzuim heeft te maken met psychosociale arbeidsbelasting, waaronder ook pesten valt. Toch geven werkgevers  vaak niet toe dat er binnen hun bedrijf gepest wordt.

Ook Zoë Vespa (51) zit al een jaar ziek thuis. Ze heeft last van angststoornissen en nachtmerries. “Ik durf niet meer aan de slag, omdat ik bang ben dat me hetzelfde overkomt.” Ze zegt stelselmatig werk onder haar niveau te hebben gekregen door haar leidinggevende. “Dat was treiterend bedoeld.” Zoë heeft het gevoel dat ze een ander persoon is geworden. “Er is karaktermoord gepleegd.”

Psychologe Cokkie Verschuren is sinds tien jaar gespecialiseerd in ongewenst gedrag op de werkvloer en heeft daar ook een boek over geschreven, `pesten en agressie op het werk´. “Dagelijks slepen werknemers zich naar hun werk gebukt onder regelmatige pesterijen, onsympathieke bazen en opportunistisch gedrag van collega’s. Daar worden mensen letterlijk ziek van.”

Volgens Cokkie Verschuren kan het iedereen overkomen. En ook de pesters zijn er in verschillende soorten. “Je hebt de moedwillige pesters, die echt een doel willen bereiken. De psychopathische, die zijn gewoon ziek. En het grootste percentage pesters zijn werknemers die meelopen of onbewust meedoen.”

Ondertussen kost het ziekteverzuim als gevolg van pesten de maatschappij miljoenen. Mede daarom, maar ook om het onderwerp uit de taboesfeer te halen, start de overheid dit voorjaar een campagne om pesten op de werkvloer tegen te gaan.

KRO Kruispunt: Pesten op de werkvloer, 18 januari op NPO 2 om 23.05 uur