Kruispunt: Altijd Moederdag

Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen volwassenen die mantelzorger zijn voor hun hulpbehoevende ouders. Een groot deel voelt zich zwaar of zelfs over belast. De loyaliteit van kinderen die zorgen voor hun hulpbehoevende ouders kan ver gaan. Op Moederdag in Kruispunt twee verhalen van kinderen en de zorg voor hun veeleisende moeders. 

‘Het belang van mijn moeder gaat altijd voor mijn eigen belang’, vertelt Lia (60), die al jaren voor haar moeder (87) zorgt. Ze geeft toe dat haar eigen leven ondergeschikt is geraakt aan dat van haar moeder. Ze ging zelfs niet met haar eigen gezin mee op reis naar Amerika, omdat ze haar moeder niet alleen wilde achterlaten. Haar moeder maakt lijstjes met opdrachten en als Lia het niet meteen doet zet ze er uitroeptekens achter. Ze weet dat ze haar grenzen moet stellen, maar dat is lastig. Haar moeder wil immers niet meer leven als haar dochter stopt met zorgen. Ze dreigt te stoppen met eten en drinken.

Zorgen voor je ouders lijkt soms vanzelfsprekend, maar de gezinssituatie kan dit moeilijk maken. Eric en zijn broer Erwin hebben drie jaar voor hun moeder gezorgd. Eind 2015, overleed ze, op 80 jarige leeftijd. Eric had zijn hele leven een moeilijke relatie met zijn moeder. Jaren lang had hij geen contact, maar toen ze ziek werd voelde het als zijn verantwoordelijkheid om voor haar te zorgen. Ook omdat hij zijn  broer daar niet in zijn eentje voor wilde laten opdraaien. De broers hadden veel steun aan elkaar, maar vooral Eric kreeg het nodige te verduren van zijn moeder. Ze was niet aardig, ze kon agressief zijn en schold me uit, zegt hij. 

Kruispunt, zondag 8 mei om 23.05 uur NPO 2