Kruispunt: Bericht uit Zuilen

Op een bijzondere plek waar je het niet zal verwachten, midden in de Utrechtse wijk Zuilen doet al zeventig jaar een huiskamer dienst als kapel. Zuilenaren komen in de Roobolkapel voor bezinning, maar ook voor de bingo. Voor veel vaste gasten is de kapel een steuntje in de rug. Voor hen gaan de veranderingen in onze samenleving vaak te snel. De buurt verandert en er wordt steeds meer zelfredzaamheid van de buurtbewoners verlangt. In de Roobolkapel vinden ze een luisterend oor als het even niet mee zit. Van de mede-gasten én de vrijwilligers. Maar ook voor de sociale contacten is de kapel onontbeerlijk voor veel bezoekers. 

“Hier kan ik echt mijzelf zijn. Dit is een veilige plek. Het is mijn tweede thuis.” “Op woensdagavond kan je hier een hapje mee-eten. Op die manier wordt de week gebroken. Er is veel eenzaamheid. Maar dat zegt niemand hardop. Maar het is er wel.”  
“Bezoekers hebben het niet altijd breed. Soms hebben ze geen geld en dan proberen we ook te helpen.”

Al zeventig jaar is de kapel een baken in de buurt. Maar nu dreigt er een einde te komen aan deze bijzondere plek. Binnenkort beslist het kerkbestuur of het financieel nog haalbaar is om de kapel open te houden.  Voor de vaste gasten zou het een klap zijn; nog een verandering in hun oude volkswijk waar al zoveel is veranderd.

Kruispunt: Bericht uit Zuilen, zondag 15 maart, 23.05 uur op NPO 2.