Kruispunt: Boer zoekt baan

Gekmakende Europese regelgeving, de extreme lage melkprijs, steeds meer boeren kunnen hun hoofd niet meer boven water houden. Je zou het een stille revolutie kunnen noemen, die zich op het Nederlandse platteland voltrekt: het boerenbedrijf is aan het verdwijnen.
In Kruispunt vertellen twee boerenfamilies openhartig over het zware leven achter de prachtige gevels van hun boerderij.

Reddingsboei
Voor de familie Smid uit De Wijk was het de afgelopen jaren flink sappelen: meer dan 80 uur per week werken en er toch nog geld op toeleggen. Echtgenote Femmy had op een gegeven ogenblik twee banen om de boel draaiende te houden, maar nog was het te weinig.
Toen het echt niet meer ging was de stoppersregeling van de Nederlandse overheid een reddingsboei, waardoor ze konden stoppen met hun bedrijf. Maar dat betekende ook: afscheid nemen van een levenswijze, van een bedrijf dat al generaties lang in de familie is. En daarna het verwerken van jarenlange stille armoede.

Droom
Voor Marcel Hulskotte uit Albergen was het zijn grote droom: boer worden. Hij was al in de vijftig toen hij zijn goedlopende bedrijf in melkrobots verruilde voor het boerenbestaan. Hij kocht 80 koeien en bouwde een stal die overal aan voldeed. Maar al na twee jaar zag hij zijn investeringen in rook opgaan. Door de complexe fosfaatregeling kon hij het niet meer bolwerken. Zijn koeien werden weggehaald en Hulskotte viel in een zwart gat.

Frustratie
Zijn veearts, Huub Veldhuis uit Oldenzaal, komt nog regelmatig langs om steun te verlenen. Hij komt ook bij veel collega-boeren van Hulskotte, ‘Vaak op de meest vreemde momenten. Midden in de nacht, als er kalveren geboren worden, of in het begin van de ochtend. Dan vertrouwen ze je meer toe en hoor je andere dingen.’ De laatste tijd komt Veldhuis veel frustratie tegen over het overheidsbeleid. Hij ziet enorm veel leed aan boerentafels.

Doormodderen
Psycholoog Henk Korterink uit Staphorst heeft alleen maar boeren in zijn praktijk.  Zijn agenda loopt over, het is enorm druk. Hij gaat bij boeren op huisbezoek en treft er ‘ongelooflijk veel stress’. Boeren, zegt hij, modderen vaak veel te lang door voordat ze hulp vragen. De problematiek die hij aantreft vind hij veel zwaarder dan in de reguliere geestelijke gezondheidszorg, waarin hij ook jarenlang werkzaam was. Door geldproblemen en de stress rondom het stoppen met boeren ziet hij hele gezinnen eraan onderdoorgaan.

Kruispunt op zondag 21 mei 21 om 23.05 uur bij de KRO op NPO 2.