Kruispunt: De bevrijding van Groningen

Groningen was de laatste provincie van Nederland die werd bevrijd. Dat ging niet zonder slag of stoot. De Duitse soldaten wisten in het voorjaar van 1945 dat ze aan de verliezende hand waren, toch bleven ze zich fel verzetten. De bevrijding van de stad Groningen, nu 70 jaar geleden, wordt dit jaar groots herdacht. Met tentoonstellingen, een festival en, heel bijzonder, de bevrijding van de stad Groningen wordt nagespeeld.

In KRO Kruispunt vertellen Groningers hoe zij die dagen destijds hebben beleefd. Zo herinnert Jan-Kees Wiersema zich de bevrijdingsdag nog van minuut tot minuut. Het was een extra bijzondere dag voor hem omdat hij jarig was en 18 jaar werd. Wiersema moest schuilen voor de gevechten die uitbraken op en rond de Vismarkt waar hij woonde. Granaatscherven vlogen in het rond. Hij heeft er één altijd bewaard. En bij de grote brand die ontstond hielp hij, tot ontzetting van zijn ouders en zusje, de brandweer met blussen vanaf een dak. ‘15 april is mijn verjaardag. Nooit heb ik zo’n mooi cadeau gehad als de bevrijding’, aldus Wiersema.

Greetje Swarte woonde tijdens de oorlog in de Berkelstraat met haar ouders. Op de dag van de bevrijding bleek dat er een groep Canadezen in hun tuin belegerd lag. Haar vader liet hen binnen. Vanuit het raam van haar kinderslaapkamer beschoten de Canadezen de Duitsers. Greetje vroeg de Canadese soldaten een versje in haar poëziealbum te zetten. Greetje: ‘Uit mijn hoofd weet ik het nog: I like coffee, I like tea, I like the girls and they like me.’

Verder is KRO Kruispunt bij het naspelen van de bevrijding en herdenking. Daar zal ook Stanley Butterworth bij aanwezig zijn. Hij vocht destijds mee in Groningen en verloor daarbij zijn broer Fred, het eerste Canadese slachtofffer in Groningen.

Kruispunt: De bevrijding van Groningen, zondag 12 april om 23.05 uur op NPO 2