Kruispunt: De inspiratie van…Gerdi Verbeet

Kruispunt gaat elke eerste uitzending van de maand met een inspirerende gast op zoek naar de zin van het leven. Dit keer is dat Gerdi Verbeet (1951), voorzitter van het Comité 4 en 5 mei. Volgende maand zou de grote finale worden van het herdenkingsjaar ‘75 jaar vrijheid’. Maar door de corona-crisis gaat deze meimaand er heel anders uitzien dan gepland. Verbeet geeft de laatste stand van zaken en vertelt hoe zij deze tijden beleeft.

Verbeet geeft Kruispunt een inkijkje in haar leven.
Haar drukke agenda voert haar op één dag naar de finale van de gedichtenwedstrijd voor scholieren Dichter bij 4 mei, naar het PVDA-congres (‘mijn tweede familie’) en de verjaardag van een van haar kleinkinderen. We praten met haar in haar huis in Amsterdam en wandelen met haar en haar man Wim Meijer en hond Tipper in de bossen bij Garderen. ’Levensreddende wandelingen’, heeft ze die uitstapjes vaak genoemd, vooral in haar drukke bestaan als Kamervoorzitter (2006-2012).

Haar inspiratie haalt Verbeet uit haar familiegeschiedenis. Haar oma en opa waren sociaaldemocraten in hart en nieren. Haar moeder stimuleerde haar ondernemingszin. ‘Hou het stuur van je leven zelf in handen, dat heb ik van mijn moeder geleerd.’

Kruispunt, maandag 6 april om 22.50 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.