Kruispunt: De maand van de minister van Gehandicaptenzaken

Sinds Rick op 17 juni tijdens de KRO-NCRV tv-show is verkozen tot de eerste minister van Gehandicaptenzaken, is zijn leven ingrijpend veranderd. Hij verschijnt bij De Wereld Draait Door, wordt gevraagd om zijn mening te geven over het Songfestival, schuift aan bij Minsterraad en schrijft zijn eigen Troonrede. Maar wie is hij eigenlijk? Kruispunt spreekt zijn ouders en zus, zijn schooljuf, kroegmaatje Edwin Evers die net als Rick ook uit Hardenberg komt en collega minister Hugo de Jonge. Een persoonlijk inkijkje in het leven van de gedreven politicus Rick Brink.

De 33-jarige Rick zit zelf in een rolstoel en heeft een broze bottenaandoening maar dat beperkt hem niet. “Ik vind alles leuk, en dat is ook mijn nadeel. Ik moet daar voor waken, maar aan de andere kant, ik ben maar één jaar minister, dus ik wil er alles uithalen!” Die gedrevenheid herkent zijn vader wel. “Dat heeft hij al vanaf zeer jonge leeftijd. Rick is eigenwijs, nuchter en altijd zichzelf, dat is zijn kracht.”

De ouders van Rick kozen bewust om Rick op een gewone basisschool te plaatsen, dat maakte hem weerbaarder. Juf Marieke kan zich hem nog goed herinneren. “Zijn vader zei tegen mij: er mankeert iets aan zijn benen, maar niets aan zijn hoofd. En als hij stout is, gebruik dan de rode knop op zijn elektrische stoel. Dan kan hij geen kant op, dat is de manier om hem straf te geven. Ik heb altijd van hem genoten. Zo broos als zijn botten zijn, zo sterk is zijn karakter.”

Die eigenwijsheid en kracht zijn wel nodig om deze nieuwe functie goed uit te voeren. Rick heeft een aantal speerpunten waar hij zich speciaal op wil richten. Daarvoor eist hij 15 miljoen euro van het kabinet. Zo wil hij veel meer speeltuinen geschikt maken voor mensen met een beperking. Ook maakt hij zich hard voor toegankelijke werkplekken. “Ik heb zelf veertien jaar met heel veel plezier als projectmanager gewerkt. Die baan heeft veel gedaan voor mijn eigenwaarde en mij de gelegenheid gegeven mijn talenten te ontwikkelen. Dat gun ik iedereen.”

Rick heeft nooit het gevoel gehad dat hij heel anders was ondanks alle operaties en ook moeilijke periodes. “Vooral in de pubertijd vond ik het lastig dat ik niet alles kon. Je gaat naar meisjes kijken en een biertje drinken en je kunt niet altijd door tot ver in de nacht. Mijn ouders hielpen me omgaan met deze lastige momenten en zochten naar goede oplossingen. Daardoor ging ik me heel erg richten op wat ik wel kan.”

Lobbyen voor gehandicapten, wetgeving ter discussie stellen en nieuwe ideeën tot uitvoering brengen. Dat is het doel van Rick Brink. Een gedreven man die zich niet laat beperken en alles uit dit jaar als minister van Gehandicaptenzaken wil halen. Met hulp van zijn ouders, zus en zijn vrienden.


Kruispunt, zondag 29 september om 23.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.