Kruispunt: De maand van… Fred Beekers

Het opkomen voor kwetsbare mensen loopt als een rode draad door de loopbaan van de 68-jarige Fred Beekers, oprichter van Resto VanHarte. Ook na zijn pensionering zet hij zich met veel passie in voor sociale problemen in Nederland.

Op 1 juli is hij door minister Hugo De Jonge van VWS benoemd tot Kwartiermaker Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Beekers gaat zich concentreren op eenzame ouderen en de rol die het bedrijfsleven en zorg- en welzijnsinstelling kunnen hebben bij de bestrijding van eenzaamheid.

Inspirerende initiatieven
In de maand van…Fred Beekers, volgt Kruispunt Beekers op zijn werkplek op het ministerie in Den Haag én op werkbezoek. Zo is hij in de Beurs van Berlage, waar het Feest van de Verbinding, een initiatief van Resto VanHarte, plaats vindt voor oudere Amsterdammers: met een dialoog en theaterdiner met dans waarbij medewerkers van Albert Heijn en vrijwilligers van verschillende Amsterdamse organisaties de ouderen bedienen.

En Beekers bezoekt een kapperszaak in Rheden, die een rol speelt bij de eenzaamheid van ouderen. Eigenaresse Ellen en de 73-jarige trouwe klant Truus hebben een bijzondere band opgebouwd. Maar Beekers is ook enthousiast over een apotheek in Den Haag. Deze apotheek ziet het als haar taak om naast de juiste medicijnen te verstrekken, ook veel tijd te steken in een goede band met de vaak oudere klanten.

Helft 75-jarigen eenzaam
Eenzaamheid is een groot en verdrietig probleem, van alle 75-jarigen in Nederland, zegt ruim 50 procent zich alleen te voelen. Eenzaamheid oplossen kan niemand, maar er is maar één iemand nodig om de eenzaamheid van een ander te doorbreken. Juist op plekken waar veel ouderen samenkomen is er winst te halen volgens Beekers. Door ervoor te zorgen dat bedrijven en organisaties de handen ineen slaan, komen er uitdagende activiteiten en onverwachte samenwerkingen tot stand.

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid een portret van een bevlogen man die het taboe rondom eenzaamheid wil doorbreken en bedrijven en individuele personen wil motiveren om in actie te komen!

Kruispunt, zondag 30 september om 22.45 uur NPO 2.