Kruispunt: De maat is vol

De zomer is in aantocht en de modebladen staan weer vol met bikiniklaar-diëten en tips om slank en gezond te blijven. Het dominante schoonheidsideaal is immers nog steeds slank en strak en met name vrouwen voelen de druk om hieraan te voldoen. De mythe van het maakbare lichaam heerst en zet ons ertoe aan om obsessief met ons eigen lichaam en dat van anderen bezig te zijn, met alle frustraties van dien. Op Internationale Anti-Dieet Dag vertellen drie vrouwen in Kruispunt hoe ze zich na een lange worsteling hebben bevrijd van hun negatieve zelfbeeld.

Daniëlle Heemskerk is slank, blond en knap. Gek genoeg waren het juist de complimenten over haar uiterlijk die haar als jongvolwassene in een vicieuze cirkel van lijnen, obsessief sporten en eetbuien terecht deden komen. Totdat ze zich realiseert dat het vreselijk zal zijn om aan het einde van haar leven te moeten terugkijken op zoveel met lijnen verkwanselde tijd. Nu coacht ze vrouwen om net als zijzelf een positieve houding te verwerven ten opzichte van hun lichaam en om weerbaar te worden tegen marketing, reclame en ‘dieetpraat’ van anderen.

Journalist Marjolijn de Cocq ervaart een enorme mentale vrijheid sinds ze het streven naar een ideaal lichaam – net een paar kilo lichter - heeft losgelaten. Ze deed voor een blog jarenlang alles wat er op dieet- en fitness-gebied te doen viel. Uit journalistieke interesse, maar stiekem hoopte ze zo ook haar eigen ‘gouden methode’ te vinden. Uiteindelijk stelt ze vast dat juist het idee dat het grote geluk zal aanbreken als we de meest glanzende versie van onszelf worden, één van de hardnekkigste mythes van onze cultuur is.

Door het bekende jojo-effect kwam Jenny Klijnsmit jarenlang alleen maar aan van al het lijnen. Via een verslavingskliniek en een eigen zoektocht in de beschikbare online informatie over diëten, kwam ze tot de ontdekking dat dikke mensen zelden of nooit blijvend afvallen. Na een proces van rouw en acceptatie kan ze nu genieten van de mentale rust en de stabielere gezondheid die het stoppen met lijnen teweeg heeft gebracht.
Kruispunt, zondag 6 mei om 23.10 uur op NPO 2.