Kruispunt: De paus en de president

Ze zijn de twee meest fascinerende leiders op het wereldtoneel van dit moment stelt de gerenommeerde Amerikaanse Vaticaan kenner John Allen over de paus en de president. Hij ziet daarom uit naar de ontmoeting tussen Paus Franciscus en President Donald Trump. De president van het machtigste land ter wereld heeft laten weten dat hij de paus graag wil ontmoeten als hij eind mei een bezoek brengt aan de G7 top in Italië. Het wordt hoe dan ook een spannende ontmoeting want de twee leiders staan lijnrecht tegenover elkaar. Als het gaat om mondiale problemen zoals klimaatsverandering, terreur en migratie hebben ze totaal andere oplossingen voor de wereld. Trump weert vluchtelingen, de paus omarmt ze. Trump bouwt muren, de paus slecht ze, aldus Allen. In Kruispunt een dubbelportret van de paus en de president.

Op het kantoortje van de Amerikaanse kerk Santa Susanna in Rome zit priester Steve Bossi klaar. Vandaag komen mensen hun toegangskaartje voor de pauselijke audiëntie van woensdag ophalen. Zoals het echtpaar Jeff en Susan Fisher uit Virginia. Het is de eerste keer dat ze Rome bezoeken en zien er naar uit om de paus in levende lijve te kunnen zien. Politiek gezien ligt het echtpaar ver uit elkaar. Susan koos voor Trump en Jeff stemde liberaal. Of dat relatieproblemen oplevert? Ze lachen de vraag weg. De keuze voor Trump was de beste van twee kwaden, aldus Susan. Ze is niet een ‘diehard’ Trump aanhanger. Ze hoopt dat de paus Donald Trump wat manieren kan leren.

Trump is de president van het volk en Franciscus is de paus van het volk zegt een Amerikaanse toerist die als onderdeel van een cruise een dagje Rome doet. Zo bezien hebben de twee leiders dus ook iets gemeen, zegt de Nederlandse Vaticaan kenner van dagblad Trouw, Stijn Fens. Beiden zijn populist. Met dat verschil dat Trump mensen nodig heeft voor politiek gewin, terwijl de paus werkelijk nabij wil zijn, meent Fens. Zijn stelling wordt ook door anderen onderschreven. John Allen doet er zelfs nog een schepje bovenop en stelt dat beide heren dezelfde persoonlijkheid hebben. Zo zouden beiden koppig zijn. Wat dat voor consequenties heeft voor de eerste keer dat ze elkaar in de ogen zullen zien weten we waarschijnlijk eind  mei.

Kruispunt, zondag 14 mei om 23.05 uur op NPO 2.