Kruispunt: De Puttense Razzia - vergeving en verzoening

Kun je als dorp verder leven als bijna alle vaders, grootvaders en ooms bij een razzia zijn weggevoerd en het dorp vaderloos is achtergelaten? Dat laatste gebeurde in Putten bij de razzia van 1 en 2 oktober 1944, een historisch drama zonder weerga. 

Driekwart eeuw later trekken in de weken voor Bevrijdingsdag 2019 ruim 30 nabestaanden van Putten naar het Duitse Ladelund, waar ruim 100 grootvaders, vaders en ooms hun einde vonden. Kruispunt vergezeld hen op deze bewogen reis. Om precies te zijn 111 mannen uit Putten liggen er begraven. Hun nabestaanden bouwen er samen met de Duitsers een Tuin van Ontmoeting, als teken van verzoening, 75 jaar na de donkerste dag in de geschiedenis van Putten.

Zo waren er dochters bij die hun vaders weggevoerd zagen worden. Sommigen mochten op 2 oktober 1944 nog een warme jas brengen naar het station waar alle mannen stonden opgesteld. Anderen probeerden dat ook maar slaagden daar niet meer in. Ze hebben daar tot op de dag van vandaag verdriet van. Zo dragen nabestaanden de wonden van deze razzia hun hele leven met zich mee. En toch gingen ze mee voor deze samenwerking in het teken van ontmoeting en verzoening.

Het verlies van vader, grootvader of oom kan nooit gecompenseerd worden. Maar op de grauwe resten van de massale vernietiging van mensen kan er toch iets nieuws groeien: een tuin die leven geeft door alle dood heen. Die Tuin van Ontmoeting heeft niet het laatste woord, droogt niet alle tranen en is geen wondermedicijn, maar brengt Duitsers en Nederlanders samen en geeft nieuw leven waar dat lang onmogelijk leek. 
Kruispunt, zondag 5 mei om 23.10 uur op NPO 2.