Kruispunt: De Volendamse ziekte

Bijna alle inwoners van Volendam hebben een familieband met elkaar, vrij direct of ze zijn ergens in een ver verleden neef of nicht van elkaar. De geslotenheid van een gemeenschap als deze kent een medische keerzijde: De Volendamse ziekte. In Kruispunt vertellen de ouders hun verhaal om jonge Volendammers te waarschuwen: één op de drie van hen is immers drager van een van de ernstige genetische ziektes.

De Volendamse ziekte is een aandoening van de kleine hersenen. De ziekte veroorzaakt een fysieke en mentale groeiachterstand. Het hoofdje van een kind met PCH2 blijft klein en meestal leert het nooit om te zitten, staan of lopen. Enkele jaren na de geboorte overlijden de meeste patiëntjes.

Kruispunt praat met ouders van kinderen die geboren zijn met PCH2. Anna Tol staat sinds haar scheiding alleen voor de zorg van haar zwaar gehandicapte dochtertje Bo. Met de onvoorwaardelijke liefde en steun van haar ouders, slaat zij zich erdoorheen. Suzanne en Evert Veerman hebben de zorg voor zoon David altijd zo goed mogelijk georganiseerd om hun andere twee kinderen een zo normaal mogelijk leven te bieden. Jack en Jacqueline Veerman vertellen openhartig over de dood van hun zoontjes Koen en Kees en prijzen zich gelukkig met een gezonde dochter Tess.

Het AMC opende in 2012 een speciale kliniek in Volendam waar jonge stellen met een kinderwens zich kunnen laten testen op het dragerschap. Inmiddels maken vele Volendammers dankbaar gebruik van deze mogelijkheid.

Kruispunt, zondag 21 februari om 23.05 uur op NPO 2