Kruispunt: Een veilige plek

Achttien jaar is Mitch als hij van het ene op het andere moment dakloos wordt. Zijn moeder gooit hem op straat. Al het geruzie met de tiener is haar te veel. Mitch is een van de meer dan negenduizend zwerfjongeren in Nederland. Het gaat om jongeren tussen de 18 en 23 jaar, waarvan de meesten een verleden hebben met jeugdzorg. Aangezien die zorg stopt als kinderen achttien zijn belanden velen van hen op straat. Kruispunt volgt onder meer de lange, zware strijd van Mitch om zijn leven weer op de rails te krijgen.

Via via komt Mitch terecht bij de nachtopvang van Vince, een opvangcentrum voor zwerfjongeren in een voormalig klooster aan de rand van Nijmegen. Daar vindt hij een bed voor de nacht, maar overdag staat hij weer buiten. Urenlang zwerft hij door de stad. Hij warmt zich op in de bibliotheek. Geld heeft hij niet en daardoor ook geen eten en drinken. Dat houdt hij negen weken vol. De oorzaak voor zijn problemen ligt in het verleden. Hij beschrijft hoe hij op school wordt gepest en altijd een doelwit is. Hij krijgt agressieproblemen door de opgekropte woede die er af en toe uitbarst. Zijn moeder kan hem niet meer aan en trekt haar handen van hem af.

Inmiddels zijn we een jaar verder en gaat het stukken beter met hem. Dankzij de crisisopvang van Vince heeft hij zijn leven weer enigszins op orde. Met een vaste begeleider maakt hij een plan voor zijn toekomst. In het oude klooster zijn kamers ingericht waar jongeren onder begeleiding min of meer zelfstandig kunnen wonen. In de voormalige kapel spelen ze tafelvoetbal en kunnen ze samen ‘chillen’. Er is hier een veilige plek voor 27 jongeren die met hulp en steun hun dakloze bestaan achter zich hopen te laten.

Kruispunt, zondag 8 januari om 23.05 uur op NPO 2