Kruispunt: Emma bij de Inuit

Wat drijft een jonge vrouw van 24 om in het uiterste noorden van Canada bij temperaturen van min vijftig graden Celsius te gaan werken als vliegende verpleegster voor de Inuit? Kruispunt volgt de gedreven Emma Ammerlaan, dochter van een Nederlands echtpaar dat 30 jaar geleden naar Canada emigreerde om een boerenbedrijf te runnen.

Gehuld in een dikke jas met bontkraag stapt Emma elke dag in het kleine vliegtuig dat haar vanuit het stadje Kuujjuaq naar afgelegen nederzettingen van de Inuit brengt.  Ze begeleidt zwangere vrouwen, helpt zwakken en iedereen met kwalen en ziektes. Ze krijgt heel wat voor haar kiezen. De lokale bevolking telt het hoogste aantal zelfmoorden onder jongeren wereldwijd. Ook alcoholisme is een immens probleem.

De Canadese overheid heeft de Inuit jarenlang stiefmoederlijk behandeld. Er bestaat daardoor veel wantrouwen ten opzichte van blanke Canadezen. Emma maakt geregeld mee dat ze wordt uitgescholden voor ‘white bitch’. Ze kan er tegen omdat ze weet dat ze dit werk doet voor de goede momenten. Ze ontmoet een suïcidaal meisje van wie de moeder zichzelf heeft opgehangen. De vader zit in de gevangenis. Met opgewektheid, veel liefde en steun helpt Emma haar er weer bovenop.

Kruispunt, zondag 22 januari om 23.05 uur op NPO 2