Kruispunt: Het onvergeeflijke vergeven

De bijzondere verzoening tussen een moeder en de moordenaar van haar dochter en kleinzoon. Na een jarenlange briefwisseling raken ze bevriend en kan Agnes Furey de gruwelijke daad van Leonard Scovens vergeven. Een indrukwekkend verhaal over hoe vergeving heilzaam kan zijn, niet alleen voor degene die vergeven wordt, maar ook voor diegene die vergeving schenkt.

Patricia, 40 en haar zoon Chris (6) worden in 1998 vermoord door haar ex-vriend Leonard die high is van crack. Hij wordt veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Hij zit zijn straf uit in Florida. Deze Amerikaanse staat is berucht om het genadeloze strafsysteem en verbiedt slachtoffers en daders om elkaar te ontmoeten.

Na de dood van haar dochter en kleinzoon is Agnes maandenlang depressief. De strenge straf die de dader opgelegd krijgt biedt haar geen troost. Gaandeweg voelt ze de behoefte om de dader te leren kennen. Hij is immers de man die haar leven voorgoed heeft veranderd. Als blijkt dat het niet mogelijk is om hem te bezoeken besluit ze om hem te schrijven. En Leonard beantwoordt haar brief. Zo start een correspondentie die nu al meer dan tien jaar duurt.

Leonard is blij dat Agnes hem inmiddels heeft vergeven. Hij vertelt dat ze de eerste is die tegen hem zegt: je bent geen moordenaar, je bent een man die gemoord heeft en dat is een verschil.
Kruispunt: Het onvergeeflijke vergeven, zondag 1 april om 22.50 uur bij de KRO op NPO 2.