Kruispunt: Het raadsel zelfdoding

‘Waarom?’ Die vraag ligt op ieders lippen bestorven als we horen dat iemand zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Het aantal zelfdodingen in Nederland neemt toe, tot wel 1871 mensen vorig jaar, dat komt neer op vijf mensen per dag. Onder jongeren is suïcide zelfs doodsoorzaak nummer 1.

In Kruispunt de zoektocht van drie nabestaanden naar antwoorden op de ‘waarom-vraag’.
Stanneke Lunter (55) schreef een boek over haar dochter Jitske, die in 2014 op 17-jarige leeftijd zelfdoding pleegde. Het wordt eind deze maand gepresenteerd op het congres Gegrepen door de dood, over jongeren en suïcide. Stanneke is psychiater en beschrijft nauwgezet het leven, de depressie en de behandeling van haar dochter. Daarmee levert ze een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de diagnostisering en behandeling van depressie bij pubers en dat geeft enige troost. Maar voor de rest: ‘Ik ben moeder van een kind waarmee het niet goed is afgelopen en  ik heb haar niet kunnen beschermen. Niet met mijn liefde, niet met mijn deskundigheid, niet met mijn betrokkenheid, op geen enkele manier. En daar moet ik het mee doen.’

Sanne Kooiman (21) maakte vorig jaar de film ‘To my loved ones’, over de zelfdoding van haar vriend Dennis. Ze had vier jaar een relatie met hem toen hij, volkomen onverwacht, een einde aan zijn leven maakte. In zijn afscheidsbrief schrijft hij dat hij jarenlang heeft geleden onder een depressie. In haar film gaat Sanne op zoek naar antwoorden op de vraag hoe depressie en zelfdoding samenhangen. Het maken van de film heeft haar veel geleerd over depressie, maar ze kan dat lastig toepassen op Dennis en wat er bij hem van binnen gespeeld moet hebben.

Ingrid Kamerling (35) komt in haar film ‘In het hoofd van mijn zusje’ dichtbij de gedachtewereld van haar zus Vivian, die in 2010 uit het leven stapte. Haar zoektocht naar de waarom-vraag heeft haar niet één antwoord gebracht, maar ze heeft zich wel zo in haar zus kunnen inleven dat ze zich nu voor kan stellen hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Kruispunt, Het raadsel zelfdoding, zondag 26 maart om 23.15 uur bij KRO op NPO 2.