Kruispunt: Hoe weerbaar zijn onze ouderen?

Geld pinnen, voor de meesten van ons geen probleem. Maar als je echt oud bent wordt dat moeilijker. Is het wel veilig, word ik niet beroofd? Veel senioren maken zich zorgen en zijn bang dat ze overvallen worden.

Kruispunt gaat op pad met buurtagent Gerhard Versluis in Rotterdam. Versluis deed onderzoek naar babbeltrucs en overvallen op ouderen. “Ouderen zijn er zelf van overtuigd dat zij vaker het slachtoffer zijn van misdrijven dan jongeren. In de praktijk blijkt juist dat ouderen minder vaak het slachtoffer zijn. Maar de emotionele impact en de maatschappelijke onrust is enorm, want het gaat om de kwetsbaarste groep”

De 87-jarige Johan Vlemmix wordt bijna een jaar geleden beroofd en mishandeld op het kerkhof, waar hij elke dag het graf van zijn vrouw bezoekt. De overvaller neemt 120 euro mee. Nu, bijna een jaar later, is hij veel stiller geworden en overbezorgd, vertelt zijn dochter Marian. Zij gaat nu met haar vader mee naar het graf.

Om ouderen zich wat veiliger te laten voelen worden er her in der in het land weerbaarheidstrainingen aangeboden. 65 plussers leren wat ze moeten doen om niet het slachtoffer te worden van een tasjesdief of babbeltrucs.

Volgens wijkagent Versluis zijn  babbeltrucs vooral in de grote steden in  opmars en met name senioren zijn een dankbaar doelwit. De meerderheid van de slachtoffers is hoogbejaard. Agent Versluis vertelt ouderen hoe ze hun huis kunnen beveiligen en maakt ze alert op risico’s en valkuilen.

Een 77 jarige Loosdrechtse werd september vorig jaar slachtoffer van een stel doortrapte pinpasdieven. Nadat ze in de supermarkt haar pincode hebben afgekeken, volgen de dieven de vrouw naar huis. Daar komen ze met een smoesje binnen en weten de pinpas te stelen. De vrouw is nu 1200 euro armer.  “Ik vertel dit om anderen te waarschuwen”.

Veel minder zichtbaar is de diefstal in verpleeg- en verzorgingshuizen. Het komt geregeld voor, maar het duurt lang voordat het aan het licht komt. Veel instellingen ontkennen dat het bij hen gebeurt, uit angst voor imagoschade. Directeur Richard Franken van Recherchebureau Hoffmann vindt dat huizen veel meer aan beveiliging en bescherming van hun bewoners moeten en kunnen doen.  Hij kan bij vermoedens van fraude een miniem cameraatje bij een bewoner plaatsen om een dief te snappen en 9 van de 10 keer is het meteen raak. “Schrijnend genoeg gaat het vaak om eigen personeel, gewone hardwerkende verzorgers die nooit eerder zijn opgevallen”. 

Kruispunt: Hoe weerbaar zijn onze ouderen? 8 februari op NPO 2 om 23.05 uur